24 Şubat 2014 Pazartesi

Tikvenik - balkabakli tatli rulo borek

Ve iste, yogun istek uzerine bir tatli tarifi. Borek gibi, ama tatli. Sirf gorunusu bile insani cezbetmeye yetiyor. Geleneksel Bulgar mutfaginin en sevdigim lezzetlerinden, ustelik de cok hafif bir tatli.

Tarifi biraz ayrintili yazdim, detaylar sizi korkutmasin.  Bu malzemelerle nasil yaparsaniz yapin lezzetli olacaktir. En zor kismi kabagi rendelemek, onun icin guclu kuvvetli birini bulun. Bulamazsaniz da bu kismi haslayarak da yapanlar var, oyle de deneyebilirsiniz. Sarmadan once ic malzemenin tadina bakip damak tadiniza gore sekerini ve tarcinini ayarlayin. Buyuk spiral sarmak zor geliyorsa kucuk kucuk gul borekleri seklinde de yapabilirsiniz, hatta hic sarmadan da yapanlar var. Ben boyle tepsiyi dolduran goruntusunu seviyorum, sonra bir de pizza dilimi gibi kesince cok guzel gorunuyor. Hem sicak hem de soguk yeniyor ve hem cay hem de kahveyle cok iyi gidiyor.



Tikvenik (Balkabakli tatli rulo borek)

 

Malzemeler:
500 gr (3-4 bardak dolusu) rendelenmis balkabagi
1 adet rendelenmis elma
5-6 corba kasigi sivi yag veya hindistan cevizi yagi
1/2-1 bardak arasi tatlandirmak icin toz seker
1 bardak kirilmis ceviz ici
1-2 cay kasigi tarcin
3 adet taze yufka
1-2 bardak soya sutu ve yag karisimi (veya su+yag karisimi)
Uzerine serpmek icin yeteri kadar pudra sekeri

Yapilisi:
Balkabagini ve elmayi tavada yag ile cevirmeye baslayin. Biraz yumusayinca seker ekleyip pisirmeye devam edin. Pismeye yakin tarcini da ekleyip karistirin ve balkabaklari yumusayinca atesten alin. Soguyunca cevizi ekleyin, tadina bakip seker miktarini ayarlayin. Ic malzemeniz hazir.
Sira geldi boregi sarmaya. Yufkalari ikiye bolun. Elde ettiginiz bu alti parcayla teker teker calisin: Once soya sutu ve yag karisimi surun (yufkanizin tazeligine ve inceligine gore surmeniz gereken miktar degisir. Ornegin paket yufka kullaniyorsaniz biraz daha fazla soya sutu+yag karisimi kullanmaniz gerekebilir). Sonra ic malzemenizden serpistirin ve uzun bir sigara boregi sarar gibi sarin. Sonra bu uzun ruloyu gul boregi gibi sarin ve yaglanmis tepsinin ortasina yerlestirin. Ikinci yufkaya gecip yufkayi soya sutu+yag karisimiyla islatin, ic malzemesini ayni sekilde koyup uzun bir rulo seklinde sarin. Bu uzun parcayu da ortadaki gul boreginin bittigi yerden baslayarak gulun etrafina sarin. Yufkalar bitene kadar bu isleme devam edin. Tepsi doldugunda kalan yag+ sut karisimini boregin ustune surun (hatta bu karisimin icine biraz da pekmez katarsaniz boregin ustu daha guzel kizarir). 180-190 dereceye isitilmis firinda ustu kizarana kadar pisirin.

Firindan cikarin ve sicak haldeyken pudra sekeri serpin. Dilimleyip servis edin.

Afiyet olsun!


Not: Bu tarifi Turkiye disindan yapiyorsaniz, muhtemelen geleneksel yufka degil de paketlenmis ince baklava yufkasi bulacaksiniz. Bu yufkalardan iki-uc tanesini ust uste getirip tek yufkaymis gibi kullanin ve benim tarifimdekinden biraz daha fazla soya sutu+sivi yag kullanin yumusatmak icin. Biraz degisik oluyor, ama yufkalarin citir citirligi ayri bir lezzet katiyor.

2 yorum:

  1. Merhaba blogunuzu yeni kesfettim ve vegan dunyasina da yeni yeni giriyorum Hindistan gezim sonrasi. Acaba Turkiye'de tarifler ve veganlik ile ilgili giris bilgilerini alabilecegim, onerebileceginiz guzel kitaplar var mi?
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. Vegan tarif kitabı henüz yok, ama hazırlık aşamasında olanlar var. Bilgi için birkaç kitap var, örneğin Jonarhan Safran Foer'in Hayvan Yemek

    YanıtlaSil