20 Şubat 2010 Cumartesi

Brokoli corbasi, mmmmm...

Brokoli Turk mutfagina yeni girdi sayilir. Iyi ki girdi! Hem goruntusu hem de tadi cok kendine ozgu ve istah acici. Ben brokolinin saglik iksiri oldugunu bilmesem de afiyetle yiyorum ama ikna edilmesi gerekenlerdenseniz, iste brokolinin birkac ozelligi. Koyu yesil rengi zaten beta karoten icerdigini gosteriryor, yani A vitamini, yesili ne kadar daha koyu olursa o kadar iyi. Brokolinin saplari da lif acisindan cok zengin. Brokoli ayni zamanda C ve K vitaminleri acisindan cok zengin bir sebze, bir de folik asit ve lif. Icerigindeki maddelerin turlu cesitli kanserlere iyi geldigi ortaya konmus durumda, detaylarina girmeyeyim yerimiz yetmez. Hamile kadinlar icin de birebir bir besin!

Gelelim corbasina. Bu corbanin kremamsi kivami icindeki brokoli saplarindan ve patatesten geliyor. Yani brokoli kremasi corbasi da diyebiliriz, ya da vegan kremali brokoli corbasi. Bu corbayi yaparken sebzelerin haslandigi suyu da kullandigimiz icin tum vitaminleri ve tatlari korumus oluyoruz. Ortaya da cok lezzetli bir corba cikiyor.



Patatesli brokoli corbasi

2 corba kasigi sivi yag
1 adet ince dogranmis sogan
2 dis dogranmis sarimsak
3-4 orta boy soyulup kup kup dogranmis patates
1 bas sapi ve basi ayri dogranmis brokoli
5-6 su bardagi sebze suyu veya su
damak tadiniza gore tuz
damak tadiniza gore karabiber

Once soganlari yagda kavurup yumusayinca sarimsaklari ekliyorsunuz. Biraz da oyle kavurup uzerine patatesleri ve brokolinin sap kismini ekliyorsunuz. Sap kismini dogramadan once en distaki kalin lifli kismini elma soyar gibi soyup oyle dograyin. Sebze suyunu veya suyu da ekleyip kapagini kapatin ve bes dakika kadar kaynatin. Ben her sebzenin tadini alabilmeyi sevdigim icin genellikle sade su kullaniyorum, daha yogun bir tat isterseniz sebze suyu kullanin. Brokolinin bas kismini da ekleyin ve heresy pisene kadar kisik ateste kaynatmaya devam edin. Hem patatesler hem de brokolinin sap kismi pistiyse blenderinizi hazirlayin. El blenderiyla tencerenin icinde herseyi pure haline getirin. Tuz ve karabiber de ekleyip bir-iki dakika daha pisirin ve corbanin altini kapatip birkac dakika demlenmeye birakin. Sicak sicak icin! Afiyet olsun!

4 yorum:

  1. Bunu bir deniyim bakiyim, cok nefis duyuluyo.

    YanıtlaSil
  2. Denedim ve gerçekten çok güzel oldu!
    Afiyetle yedik...
    Tavsiye edilir..

    YanıtlaSil
  3. Hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  4. vegan türk bloglarını görmek süper!

    YanıtlaSil